Kirbaj

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kirbaj

Šta znači kirbaj?

Masovna crkvena svečanost naziva se kribaj.

Da li ste nekada čuli za izraz kirbaj? A da li ste se zapitali šta ovaj izraz znači?

Kirbaj je germanizam ili ti reč koja potiče iz nemačkog jezika, a prilagođena je potrebama našeg jezika (takozvana pozajmenica). Pojam kirbaj nastao je od nemačke reči “kirchweih“ u osnovnom značenju blagoslov crkve ili crkvena slava. Kirbaj po definiciji predstavlja posebnu masovnu crkvenu svečanost. Svako selo ima svoj kirbaj odnosno dan koji je posvećen svecu koji se smatra zaštitnikom tog mesta i na taj dan po tradiciji organizuje se veliko slavlje. Ranije kirbaj je bio dosta popularniji i masovniji, a dok su pripadnici jednog sela slavili, poznanici i prijatelj iz drugog sela dolazili su na svečanosti.

Kirbaj se spremao i po nekoliko dana, a ponekad čak i nedeljama ranije. Velika pažnja posvećena je tom danu, pa su tako neke porodice kompletno sređivale kuću (krečili, menjali nameštaj) za kirbaj. Bogata trpeza je još jedna od odlika kirbaja, a veoma često ovaj dan se slavio igrom i pesmom svih prisutnih. Danas slavljenje kirbaja pomalo se razlikuje, ali zadržao je sva obeležja koje je imao i pređašnih godina.

U crkvama ništa se značajnije nije promenio po pitanju slavljenja ovoga dana. Na kirbaj svim građanima su otvorena crkvena vrata i mogu doći da se mole Bogu, slušaju molitve, a često mogu probati i kuvano vino i slično.

Share.

Leave A Reply