Katoda

0

Katoda

Ako vas profesija ili čista znatiželja veže za svet elektrotehnike ili hemije verovatno ste se susreli sa pojmom katoda.

Izraz katoda potiče od grčke reči káthodos u značenju put nadole.

U svetu elektrotehnike, katoda se definiše kao put kojim električna struja napušta elektrolit i prelazi u negativan pol. Odnosno tačka, mesto ili površina u dodiru sa negativnim polom.

Hemičari su katodu odredili kao visoki elektrodni potencijal ili kao mesto redukcije.

Ustvari katoda je negativno naelektrisana elektroda. Poznavaoci elektonike stručno objašnjavaju da zagrejana katoda u elektronskoj cevi ispušta elektrone koje kasnije prima anoda.

Postoji takozvana katodna cev koja predstavlja napravu u kojoj se proizvode katodni zraci, odnosno mlaz elektrona. Ona se koristi za televizijske prijemnike i druge uređaje.

Postoje i katodni zraci koji su sastavljeni od elektrona, a nastaju pri električnom pražnjenju u cevi u kojoj pritisak spadne na nekoliko milimetara žive. Svetleći stub odvoji se od katode pa iz nje izlaze plavičasti zraci, odnosno katodni zraci. Ovi zraci se prostiru pravolinijski sve dok ne udare o stakleni zid ili anodu, pa staklo postaje zelenkasto.

Možda ste čuli i za izraz katodofon. To je vrsta mikrofona za tonfilm i radio. Tu jonizirani vazduh služi kao provodnik struje između slabo zagrejane svetle katode i anode.


Share.

Leave A Reply