Manipulacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je manipulacija? Šta znači manipulisati nečim?

Vešto, stručno rukovanje ili upravljanje nečim naziva se manipulacija.

Termin manipulacija na našim prostorima u svakodnevnom govoru se upotrebljava u negativnoj konotaciji, zbog čega neki ljudi nemaju pravilnu percepciju o osnovnom značenju ove reči.

Prateći etimologiju dolazimo do infromacije da sam pojam manipulacija potiče od latinske reči manus, što znači ruka. Ovaj pojam najpre je korišćen da označi rukovanje ili baratanje predmetima i robom.

U tom smislu manipulacija se obično koristi da izrazi vešto i stručno rukovanje nekim predmetom ili upravljanje nekom složenom mašinom. Svako dodirivanje, pipanje ili prevlačenje rukom smatra se vrstom manipulacije.

Kasnije, termin manipulacija dobija još jedno značenje koje je na našim prostorima dosta rasprostranjeno. Po njemu, manipulacija je postupak podčinjavanja pojedinca, društvenih skupina, medija, javnosti i drugih subjekata određenoj vrsti interesa.

Drugim rečima, reč je o usmeravanju pogrešnih podataka, izvrnutih činjenica i lažnih interpretacijama kako bi se ostvarila kontrola nad nekim subjektom i uticalo na neko njegovo delovanje. Interesantno je da mnogi od nas nisu ni svesni koliko zapravo manipulišu drugim ljudima. Naime, svako od nas je nekada pa makar i nesvesno manipulisao.

Kada manipulišemo, mi događaje prikazujemo na takav način da drugu osobu navodimo na postpuke koji služe našoj ličnoj koristi. Dakle, manipulacijom se uspostavlja kontrola nad drugom osobom, a sve zarad zadovoljenja nekog našeg cilja.

Obično se manipulacija sprovodi na indirektan način, tako što čemo kod određene osobe izazvati emocije koje će je navesti da se sama povinuje našoj volji. Postoji više različitih sredstava kojima se vrši manipulacija poput vređanja, ponižavanja, pretnji, ucene i ismejavanja. Ipak najprisutnija i najuspenija sredstva manipulacije svakako su ulizivanje i laksanje.

Share.