Mamut

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to mamut?

Mamut je velika praistorijska životinja veoma slična današnjem slonu.

Svi ljubitelji životinja sigurno znaju značenje pojma mamut, koji je veoma rasprostranjen svud u svetu. U slučaju da ste se susreli sa pojmom mamut, a ne znate šta znači sledi objašnjenje.

mamut

Mamut jeste zajednički naziv za praistrojisku vrstu slonova čiji su ostaci pronađeni na svim kontinetima osim Australije i Južne Amerike. Iako mnogi misle da su mamuti bili dosta veći od današnjih slonova, oni su bili neznatno veći od njih.

Što se tiče evolucije mamuta, naučnici veruju da su nastali od azijskih slonova pre 4,8 miliona godina. Njihova evolucija nije trajala dugo, a veruje se da su prvi primerci nastali u svernoj Africi, iako su mnogo sličniji indijskim i ostalim azijskim slonovima nego afričkim.

Vremenom razvili su se i mamuti koji su imali dugu i jaku dlaku koja im je omogućavala da izdrže i najhladnije dane u ledenom doba.

Iako su bili izuzetno otporni na hladnoću i veoma jaki mamuti su izumrli krajem poslednjeg ledenog doba, a naučnici ne mogu sa sigurnošću da procene koji je razlog njihovog istrebljenja. I dok jedni tvrde da je glavni krivac za njihovo istrebljenje infektivna bolest, drugi kao glavnog krivca navode klimatske faktore.

Interesantno je da su ostatci mamut pronađeni i u Srbiji, a najpoznatiji jeste ženka mamuta pronađena u Kikindi koja je težila i do sedam tona.

Share.