Mustra

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je mustra? Da li znate koja sve značenja ima ovaj pojam?

Uzorak, primerak nečega naziva se mustra.

Sam pojam mustra predstavlja nemačku reč koja se prilično ustalila na prostorima naše zemlje. Uglavnom se koristi u svakodnevnom govoru, a sama reč ima nekoliko srodnih značenja.

Etimološki posmatrano izraz musta nastao je od nemačkog muster u prevodu uzorak, primerak nečega. To je ujedno i osnovno značenje ove reči.

Termin mustra se takođe koristi da označi model na osnovu koga se izrađuje drugi predmet, oblik i tome slično. Primera radi, u modnim časopisima, a posebno u onim u kojima ima rubrika “uradi sam”, nalazi se šema haljine kao i detaljne skice kako da od običnog materijala napravite određenu haljinu. Ta šema naziva se mustra.

U modnoj industriji mustra se koristi i da označi šablon za krojenje neke odeće ili obuće koji je izrezan od papira ili prostrije tkanine.

Mustra je takođe i šablon koji se koristi za ukrašavanje zidova posle krečenja. Pored ove upotprebe termin mustra na našim prostorima koristi se i da označi svaku šaru koja služi kao model bilo da je u pitanju pletenje, krečenje ili varenje.

Posebno je zanimljivo metaforično značenje koja ova reč ima na našim prostorima. Naime, mustra je naziv za osobu koja ne može služiti drugima za primer. Obično je reč o lukavoj i prepredenoj osobi koja svojom snalažljivošću stiže do svakog cilja koji zacrta.

Share.