Prepredenost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je prepredenost? Za koga kažemo da je prepreden?

Sinonim za prepredenost je lukavstvo.

Svakodnevno se suočavamo sa prepredenim ljudima, odnosno sa ponašenjem koje za cilj ima prevaru ili dovođenje u zabludu u sopstvenu korist.

Prepredenost je pojam koji se po svojoj upotrebi i značenju izjednačava sa pojmom lukavosti, dvoličnosti, prefiganosti, pa čak i podlosti.

Ako nekoga nagovaramo na postupak koji za posledicu donosi nama korist a počiniocu štetu, to znači da smo prepredeni, a da nam učionioc ili previše veruje ili je previše naivan.

U svakom slučaju radi se o nemoralnom postupku, licemernom ponašanju koji pre ili kasnije dolazi na videlo, odnosno biva otkriven.

Jednom je dovoljno da nas neko prevari ili nagovori na neki postupak za koji kasnije uvidimo da je loš, kako bismo shvatili da se radi o podmukloj, domišlajtoj i zlobnoj osobi, spremnoj na podmetanja zamki, spletke i slično.

Kako mudra izreka proriče da su „u laži kratke noge“, tako je i sa podmuklim i prpredenim ljudima. Oni su obično prihvaćeni dok se ne prepoznaju i otkriju u svojim prefiganim smicalicama, posle čega služe samo za izbegavanje.

Svakako „slava“ prefiganih ljudi je kratkog veka. U svakom krugu iole iskrenih prijatelja podmukle i prefigane osobe nisu poželjne i kad tad bivaju „izbačene“ (posredno ili neposredno) iz družine.

Danas je možda poželjno biti prefigan jer se mnogi na taj način domognu svog cilja, dobrog posla, ali i taj uspeh ne traje dugo.

Stara poslovica tome ide u prilog; „ko drugom jamu kopa, sam u nju upada“.

Share.