Poligamija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je poligamija?

Bračna veza jednog muškarca sa više žena ili obrnuto naziva se poligamija.

U nekim zemljama poligamija je priznata kao zakonom dozvoljena zajednica, a u nekim civilizacijama to je čak ustaljena norma ponašanja. U našoj zemlji, kao i u većini zemalja poligamija je prilično kontroverzna, čak i zabranjena. A da li ste vi upoznati sa značenjem pojma poligamija?

Etimologija nas uči da je pojam poligamija potekao od grčke reči πολυγαμηξα, što znači više brakova. Poligamija se najjednostavnije definiše kao bračna veza jednog muškarca sa više žena ili obrnuto.

Postoje tri vrste poligamije: poliandrija, poliginija i grupni brak. Poliandrija je zajednica u kojoj žena ima više od jednog muža, dok poliginija predstavlja njenu suprotnost, odnosno zajednicu gde muškarac ima više od jedne supruge. Grupni brak predstavlja kombinaciju poliandrije i poliginije.

Intresanstno je da je poliginija najčešći vid poligamije koji se još uvek praktikuje u mnogim kulturama u Africi i Aziji. Brojni narodni islamske veroispovesti praktikuju da muškarac ima više žena, ali da je dužan da se brine o svakoj od njih. Nešto ređa je poliandrija koja je prisutna u nekim zajenicima na Tibetu i kod Eskima, dok grupni brak predstavlja najređi oblik poligamije.

Share.