Oštroumnost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je oštroumnost? Gde se sve upotrebljava ovaj pojam?

Sinonim za oštroumnost jeste promišljenost.

Svi znamo da je oštroumna osoba ona koja brzo rešava neki zadatak ili lako prevazilazi probleme, brzo donosi ispravne zaključke.

Reč oštroumnost je kovanica koja sama govori o oštrom ili brzom, blistavom, bistrom umu. Zato se za oštroumnost kaže da je umnost višeg reda.

Sinonim za oštroumnost je i pronicljivost, inventivnost.

Danas u „instant svetu“, kada se ceni samo brzina i sadašnje vreme, oštroumnost je kao osobina ili dar brzog osmišljavanja. Generalno, za oštroumnost se vezuje kako brzina tako i tačnost pri obavljanju zadataka ili bilo kog posla.

Oštar um se rađa, ali i gradi kroz žvot. Razne tehnike i vežbe mogu doprineti boljoj koncentraciji i bržem dolaženju do najboljih rešenja.

Naravno, oštar um zahteva kao nužnost dobru, izvanrednu koncentraciju i fokus. Postoje brojne tehnike i vežbe koje razvijaju bolji fokus i jačaju koncentraciju. Takve su razne logičke i memorijske igre.

Kada osoba ima dobar uvid ili dobre prosudbe se smatraju se oštroumnost. Se oštroumnost često dobivaju se čitanje i proučavanje.

Takođe, onaj ko je oštrouman on je i promućuran i inteligentan, vispren i dosetljiv. To su osobe sa izraženijim sposobnostima za tačno određene delatnosti ili radnje, poput matematikičkih radnji, slikanja, sviranja nekog instrumenta, baratanje hemijskim formulama i td.

Svako je obdaren za nešto, ali potrebno je to otkriti na vreme i razvijati upravo taj talenat kako bi se dosegao nivo brzine i lakoće bavljenja datim poslom za koji je čovek rođen, od rođenja obdaren.

Share.