Obad

0

Obad

Ako vam se nekada učini da ste čuli zujanje krupne muve u svojoj kući ili vam se taj zvuk pomeša sa jutarnjom serenadom ispod prozora, znajte da se u oba slučaja radi o obadu.

Izraz obad ima dvostruko značenje. Jedan izraz vezan je za vrstu insekta a drugi za pesmu.

Naime, reč obad koja je sinonim za specifičnu krupnu muvu koja napada stoku, u engleskom jeziku poznatija kao hors fly iliti konjska muva, spada u porodicu insekata tzv Tabanidae. To su insekti snažnih i jakih krila široke glave i velikih rastavljenih očiju. Usni deo im je prilagošen za ubadanje i nalik je vodoravno ispruženoj tankoj cevčici kojom sišu krv. Najaktivnije su leti kada često napadaju stoku. Prema vrstama stoke koju napadaju pravimo razliku između goveđeg obada koji spada u jedne od najvećih dvokrilaca ove vrste, dok je drugi tip kišni obad koji je takođe široko rasprostranjen i u velikom broju živi na obodima šuma. Generalno ubod obada je veoma bolan i stvara otekline koje se zadržavaju i po nekoliko dana.

Druga pomenuta upotreba izraza obad odnosi se na jutarnju pesmu trubadura. Izraz je nastao od francuske reči aubade. Takođe može da znači i koncert u zoru nekome u čast. S obzirom da se večernja ljubavna pesma zove serenada, ima onih koji jutarnju ljubavnu pesmu nazivaju jutarnja serenada, odnosno obad.


Share.

Leave A Reply