Ovulacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je ovulacija? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Deo menstrualnog ciklusa sisara kada dolazi do pucanja Grafovog folikula u jajniku i oslobađanja zrele jajne ćelije, naziva se ovulacija.

Sigurna sam da svaka žena dobro zna šta je ovulacija i kako ona nastaje, ali verujem da se neki pripadnici muškog pola ne snalaze baš najbolje kada je značenje ovoga pojma u pitanju. Za sve one koji žele da saznaju više o samom procesu ovulacije, sledi kratko objašnjenje.

Etimologija nas upućuje da je pojam ovulacija na naše prostore došao od latinske reči ovulatio koja se koristi da označi oslobađanje zrele jajne ćelije. Po definiciji, ovulacija predstavlja deo estrusnog ili menstrualnog ciklusa sisara kada dolazi do pucanja Grafovog folikula u jajniku i oslobađanja zrele jajne ćelije.

Kod žena ovulacija nastupa oko 14-og dana ciklusa. Period trajanja ovulacije poznat je i pod nazivom plodni dani i traje od pet dana pre samog oslobađanja jajne ćelije do dva dana posle nje. Ujedno ovaj period predstavlja vreme kada žena može da ostane u drugom stanju.

U slučaju da se jajna ćelija u jajovdu sretne sa spermom dolazi do oplodnje. U slučajevima kada se to ne desi ona se oslobađa iz tela zajedno sa služokožom materice i taj proces se naziva menstruacija.

Svakog meseca telo žene se priprema za trudnoću, te svakog meseca dolazi do ovulacije. Većina žena tokom ovulacije ima simptome kao što su napetost dojki, bol u donjem delu trbuha, bol u leđima, razdražljivost, nagle promene raspoloženja i slično. Reč je o predmenstrualnim simtomima koji se kod svake žene ispoljavaju drugačije.

I sama ovulacija, kao i menstrualni ciklus razlikuje se od žene do žene, te se ne može napamet izračunati kada ona počinje, niti će kod svake žene početi 14-og dana ciklusa. Ovo najviše zavisi od hormona, a bitno je istaći da se ovulacija može promeniti, odnosno trajati kraće ili duže ili kasniti kada su u pitanju neki spoljni uticaji.

U savremenom doba dostupni su brojni načini za utvrđivanje ovulacije, poput iscetka iz vagine, merenje bazalne temperature, upotreba raznih testova itd.

Share.