Mehanizam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je mehanizam?

Mehanička naprava ili njen deo koji se sastoji od pokretnih delova koji su međusobno povezani, gde pokretanje jednog dela izaziva pomeranje drugog, naziva se mahanizam.

Da li ste bili u prilici da čujete za pojam mehanizam? A da li znate koje je njegovo značenje?

Etimologija nas uči da je termin mehanizam potekao od grčke reči μηχανή, što znači stroj, naprava, mašineraija, aparat. Koristi se da označi mehaničku napravu ili neki njen deo koji je sastavljen od pokretnih delova međusobno povezanih tako da pokretanje jednog dela izaziva pomeranje drugog.

Na našim prostorima ovaj pojam se najčešće koristi da označi građu ili unutrašnji sklop neke mašine poput časovnika.

Mehanizmi imaju bogatu istoriju, jer najjednostavniji potiču još iz starog veka kada su ljudi izumeli polugu i zupčanik. Arhimed je bio prvi autor rasprava koje su vođene o mehanizmima, koje se i dan danas primenjuju.

Ipak, bitno je istaći da je razvoj tehnologije i moderno doba omogućio veliki napredak u ovoj oblasti pa danas mehanika postoji kao zasebna disciplina.

Teorija mehanizma razvijala se paralerno sa razvojem industrije, a najveća otkrića ustanovljena su upravo 19-om veku kada i počinje ekspanzivan razvoj mehanizama kao nauke.

Share.