Menstruacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je menstruacija? Znate li tačnu definiciju ovog pojma?

Mesečno krvarenje iz materice koje nastaje kao posledica ovulacije naziva se menstruacija.

Verujem da nema osobe koja nije čula za termin menstruacija, koji je dobro poznat svakoj ženi. Menstruacija je normalna pojava koju dobija svaka ženska osoba nakon što stekne svoju polnu zrelost.

Etimologija nas uči da je sam pojam menstruacija potekao od latinske reči menstruus u značenju mesečni, mesečnica.

Po definiciji, menstruacija je mesečno krvarenje do kojeg dolazi pod uticajem žlezda sa unutršanjim lučenjem, pri čemu se služokoža materice koja je bogata krvnim žilama svaki mesec priprema za oplođenu jajnu čeliju.

Menstruacija nastaje kao posledica ovulacije i hormona estrogena i progesterone koji se pripremaju za opodnju jajne ćelije, odnosno za trudnoću. U situacijama kada oplodnja izostane, folikul jajne ćelije puca, nivo hormona pada i nastaje ljuštenje materice. Krv i oljušteno tkivo se izbacuju iz organizma što se naziva menstruacija, menzis, mesečnica ili menstrualni ciklus.

Reč je o normalnoj, fiziološkoj pojavi koja se događa svakoj ženskoj osobi. Prva menstruacija se jajvlja u proseku od 11-te do 17-te godine. Ona se ponavlja iz meseca u mesec sve dok žena ne dođe u menopauzu. U proseku žena ima menstruaciju 40 godina. Bitno je istaći da je menstruacija kod svake žene drugačija, a ona može trajati od jednog do sedam dana.

Za to vreme u proseku žena izgubi količinu od 4 do 6 supenih kašika krvi, odnosno 60 do 90 grama. U menstrualnu tečnost pored krvi ulaze i sluz grlića, vaginalni sekret, sluz, ćelije i parčići služokože materice.

Ako posmatramo prosečne vrednosti, žena dobija menstruaciju na 28 dana i ona traje 3 do 5 dana. Prve tri godine menstruacije su uglavnom neredovne, može se preskočiti neki mesec ili se pak može javiti više od jednom u mesecu. Nakon tog perioda menstruacija bi trebala da bude redovna i ide određenim kontinuitetom.

Naravno i tada ona može izostati usled prevelikog stresa, brige, ispita, straha, velikih promena u životu, promenom klime i slično.

Share.