Deperesonalizacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je deperesonalizacije? Šta znači ovaj pojam i u kojoj oblasti se najviše primenjuje?

Patološki proces gubitka osećanja ličnog identiteta i osećanje otuđenja od sebe samog se naziva deperesonalizacija.

Svako od nas je pa makar samo na trenutak osećao neku vrstu otuđenosti od samog sebe. Obično je reč o osećaju koji nastaje zbog velikog gubitka ili monotonije i nezadovoljstva u životu. Iako je ovo stanje poznato svima, samo 2% ljudi na svetu intezivnije doživljava ovo stanje koje se u psihologiji naziva deperesonalizacija.

Etimologija nas uči da pojam deperesonalizacija potiče iz latinskog jezika, tačnije od reči de, što znači uklanjanje i reči persona u značenju osoba. Po definiciji koju nam daje psihologija, depersonalizacija je patološki proces gubitka osećanja ličnog identiteta i osećanje otuđenja od sebe samog koji se javlja u sklopu teških duševnih oboljenja.

Reč je o stanju koje osoba ispoljava tako što izmenjuje doživljaj o sebi, što dovodi do osećanja otuđenosti, odvojenosti i nestvarnosti sopstvenog tela. Osobe koje ispoljavaju depersonalizaciju osećaju se poput robota, žale se da su izgubili mogućnost da osećaju, i da svoje telo i radnje koje ga prate doživaljaju sa distance kao da je reč o tuđem telu.

Deperesonalizacija se javlja nakon velikih gubitaka (smrti najbližih članova porodice), ali i kao odbrambeni mehanizam kada osoba doživljava različite traume, maltretiranje, zlostavljanje i slično. Većina osoba koje obole od ovog poremećaja su u detinjstvu bili žrtve fizičkog nasilja i psihičkog zlostavljanja, te su bežanjem od samog sebe pokušale da pobegnu od bola koji su osećali.

Mnogi mešaju depersonalizaciju sa pojmom derealizacije. Iako se oba pojma koriste da označe prosec gubitka određenih osećaja, bitno je istaći da za razliku od depersonalizacije kod derealizacija pojedinac se oseća otuđenim od okoline, odnosno spoljni svet mu postaje nestvaran, čudan i nerealan.

Bitno je istaći da se u humanističkoj i egzistencijalističkoj psihologiji termin depersonalizacija se koristi da opiše stanje obezličenosti pojedinca u savremenom društvu. Obično ovaj osećaj imaju osobe koje svakodevno prolaze kroz stresne situacije, kao i one osobe koje pate od određenih mentalnih poremećaja.

Share.