Didaskalije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači didaskalije ?

Kratke replike u dramskom scenariju koje nam ukazuju šta radi književni lik dok izgovara tekst nazivaju se didaskalije.

Pojam didaskalije je izuzetno redak, što je uslovilo da mali broj ljudi zna njegovo značenje. Uglavnom se spominje među ljudima orijentisanim ka dramskoj umetnosti, koji ujedno i najviše koriste didaskalije.

didaskalije

Po etimologiji termin didaskalije potiče iz grčkog jezika od reči didaskalía, šta znači objašnjenje, uputstvo, izlaganje. Didaskalije predstavljaju kratke replike u dramskom scenariju koje nam ukazuju na to šta radi književni lik dok izgovara tekst.

U tekstovima didaskalije su navedene unutar zagrada obično ispred govornog teksta lika, ali nije neuobičajeno da se nalaze posle teksta. U savremenoj književnosti didaskalije predstavljaju jednu vrstu notacije.

Pozorišni glumici koriste didaskaije kao uputstva kako bi znali šta se dešava na sceni dok oni izgovaraju rečenicu. Dakle, zahvaljujući njima glumci znaju kako treba da se ponašaju, gde da stoje i koji govor tela da koriste prilikom izgovaranja teksta.

Didaskalija obično dolazi u formi trećeg lica, što bi značilo da se dramska radnja odvija upravo ovog trenutka. Možemo reći da ona predstavlja autorski govor u drami. Primer za didaskalije bio bi:

(ulazi u kuću i dok skida obuću izgovara) – „Hej stigao sam. Šta ima za ručak?“

Didaskalije se koriste i u značenju titl koji predstavlja pisani tekst koji se nalazi obično na dnu ekrana, napisan na našem jeziku. Naravno titli se koristi ako gledamo neki film na starnom jeziku.

Share.