Kontinuitet

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači pojam kontinuitet?

Neprekidnost nekog niza naziva se kontinuitet.

Suprotan diskontinuitetu, pojam kontinuitet otkriva produženo stanje nečega, odnsono stalno trajanje.

Diskontinuitet se odnosi na nešto što se dešava sa prekidima dok se kontinuitet odnosi na konstantno trajanje u nizu bez prekidanja istog.

Kontinuitet ne mora trajati večno i zauvek, bez svog kraja, beskonačno. Kontinuirano trajanje može imati svoju konačnost i kraj al u tom periodu u kojem traje mora stalno, konstantno bez prekida trajati.

Za časopis koji izlazi jednom sedmično, kao i za onaj koji izlazi jednom godišnje, ali svake godine kažemo da se objavljuju kontinuirano. Bitno je da se ritam ne menja i da u jednom dužem vremenskom periodu traje.

Kao obavezno pozivanje na poreklo samog izraza, zavirivši u etimološke rečnike, pronalazimo da pojam kontinuitet potiče od latinske reči continuitas u značenju trajnost, neprekidnost.

Kada se objašnjava bilo kakva neprekidna veza između dva predmeta, objekta, stvari ili bića, njihova uzajamna povezanost na bilo koji način radi se o vezi koja postoji i traje u kontinuitetu.

Jednostavno objašnjenje pronalazimo i u engleskoj reči “be continued” u doslovnom prevodu “nastaviće se“, što se često može videti na kraju nekih tekstova ili filmskih priča, kao i na kraju epizoda nekih serija.

U psihologiji postoji termin kontinuitet svesti kao neophodan uslov logičkog mišljenja, bez kojeg bi uporedna delatnost mišljenja bila nemoguća. Tačnije ako nemamo kontinuitet svesti ne možemo ništa povezivati ili upoređivati, što znači ni logički razmiljati, te saznavati bilo šta.

Kontinuitet u učenju je temelj najtrajnijeg znanja.

Share.