Kurtoazija

0

Kurtoazija

Sigurno vam se svakodnevno dešava da komšiju koga srećete svaki dan uvek pitate šta radi ili kako je, a sve iz kurtoazije svesno ili ne.

Izraz kurtoazija potiče od francuske reči courtoisie i znači otmeno ponašanje, fino, viteško ophođenje narošito prema damama. Ovaj pojam sinonim je i za uglađenost, učtivost i uljudnost.

Na primer, kada je reč o diplomatskim protokolima Bečka konvencija o diplomatskim odnosima tačno propisuje neka ustaljena pravila ponašanja. Inače, sam diplomatski protokol prema definiciji je skup pravila i običaja o ponašanju u međudržavnim odnosima, diplomatskom ophođenju, ceremonijalu i kurtoaziji.

Međutim i kod upotrebe ovog pojma postoje dve strane. Tako kurtoazija može biti (što je najčešće u svakodnevnom govoru) i oblik neverbalnog ponašanja kada se nekome želi dodvoriti ili kada se nameštenim osmesima daje neki kompliment. Takođe i kada se radi ugleda ponašamo lepo i učtivo a ne zbog iskrenog osećaja prema nekome. Tako je sve više tog lažnog lepog ponašanja, kada neko govori ljubazno ono što ne misli već ono što drugi žele da čuju.

Kurtoazija može i da se usadi u društvo kao neki bon ton, te je nesvesno počnu svi upotrebljavati u svakodnevnom govoru. O tome govori prvi pomenuti primer ili fraze poput „kako ste?“, „šta radite“, „pozdravite ukućane“ i tome slično.


Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply