Specifičnost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je specifičnost? Šta znači kad za nekog kažu da je specifičan?

Drugi izraz za svojstvenost ili svojevrsnost jeste specifičnost.

Kada ne znamo kako nekoga ili nešto da opišemo jer ima određene karakteristike koje samo njemu pripadaju i tako ga obeležavaju kažemo da je specifičan. Taj izraz najbolje opisuje ono što je teško objasniti, pa se često služimo njime kada nam ponestane opisnih prideva ili kada ne možemo da se setimo ni jednog drugog prideva.

Specifičnost prestavlja osobinu koja je svojstvena samo određenoj osobi ili predmetu. Na primer Darko ima jedno oko zeleno a drugo plavo, on je veoma specifičan. Ovde se koristi pojam specifičan da se opiše fizička razlika Darka od drugih ljudi.

Međutim, specifični mogu bit i podaci. Zato se pojam specifičan često oristi i u statistici, odnosno kod statističkih mera i jedinica, a najviše pri klasifikacijama.

U statistici se specifičnost definiše kao mera proporcije negativnih ishoda a koji su korektno identifikovani kao takvi . Kao primer statističari navode, procenat zdravih ljudi koji su korektno identifikovani kao oni koji nisu oboleli. Zato se u ovoj nauci specifičnost povezuje sa takozvanom istinski negativnom stopom.

Ipak, u svakodnevnom govoru često za nekog ko ima izuzetan talenat u bilo čemu ili je natprosečno inteligentan, pa i za neobičnu lepotu koja se retko sreće, za harizmatičnu osobu kažemo da je specifična.

Share.