Abisinija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je Abisinija? Da li znate značenje ovog pojma?

Abisinija predstavlja raniji naziv za Etiopsko carstvo koje je obuhvatalo teritoriju današnjih država Etiopije i Eritreje.

Ako znate šta znači Abisinija, svaka Vam čast! Naima, ovo je termin koji je korišćen pre dosta vekova, a danas se ova reč gotovo uopšte ne upotrebljeva zbog čega je jako mali broj ljudi upoznat sa njenim značenjem.

Pojam Abisinija predstavlja raniji naziv za Etiopsko carstvo koje je obuhvatalo teritoriju današnjih država Etiopije i Eritreje. Abisinija je važila za najstarije carstvo na svetu koje je ujedno bilo i jedina izvorna afrička politička tvorevina, koja je uspela da odoli udarcima kolonijalizma u 19-om veku.

Abisinija je trajala od 1137-e godine, pa do 1974-te godine kada se dogodio vojni udar. Krajem 19-og veka kada je započeta evropska borba za kolonije po Africi, počela je modernizacija Abisinije. Prvi rat koji je vođen u tom smislu bio je italijansko-abisinski, a svet je ostao iznenađen njegovim rezultatom. Naime, daleko slabija vojska Abisinije uspela je da pobedi dosta jaču i nadmoćniju vojsku Kraljevine Etiopije.

Sledeći rat koji je vođen između ove dve zemlje okončan je sa porazom Abisinije, čime ona postaje kolonijalna tvorevina Italije. Ipak, glavni razlog za zvanični pad ovog cartva bio je vojni udar koji je izvela radikalna grupa mladih oficira svrgnuvši etiopskog cara Hajle Selasija.

Share.