Parohija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je parohija? Koja je definicija reči parohija?

Parohija ili župa označava teritorijalnu jedinicu koja pokriva određeno područje delovanja lokalne crkve.

Parohija je institucija karakteristična za Rimokatoličku crkvu, kod Pravoslavaca, Anglikanaca, zatim u Švedskoj, kod Metodista i u Prezviterijanskoj crkvi.

Pojam parohija inače često označava lokalnu crkvenu zajednicu ili teritoriju, podrazumevajući zdanje same crkve i njoj pripojene objekte.

U nekim državama reč “parohija” (nekada se koristi i termin civilna parohija) je administrativno područje državne uprave. Ovo je praksa na primer u Englskoj, Irskoj, Estoniji, na Kanarskim osrvima, u američkoj saveznoj državi Luizijani…

Parohija je zapravo termin korišćen još za definisanje ranih hrišćanskih zajednica.

Reč parohija potiče od grčke reči Paroidika, što se prevodi kao – obitavalište koje je privremeno.

Kod Hrišćana, da bi se dostiglo Carstvo Božije i hram u kom on boravi mora se proći “ovozemaljski život i prebivalište”.

Ipak, dok se kao “stado Božije” ne nađemo na tom mestu, na zemlji imamo privremeni dom – Skiniju.

Prema Starom Zavetu, zajedništvo sa Bogom je realno i neposredno i to telom i krvlju Hrista. Zato je funkcija parohije da vernike odvede domu. To je po verovanju moguće jedino ako se na to ne gleda kroz ličnu korist, ponos i dostignuća.

Srpska pravoslavna crkva je u rangu patrijaršije i poseduje eparhije i parohije u svim republikama nekadašnje Jugoslavije kao i u drugim državama Evrope, Amerike, Australije…

Share.