Panegirik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Panegirik, šta je to zapravo? Saznajte tačno značenje i upotrebu navedenog pojma.

Javni govor u cilju hvaljenja određene osobe naziva se panegirik.

Iako se pojam panegirik na nasim prostorima u svakodnevoj komunikaciji retko spominje, a jos ređe upotrebljava, nije na odmet da znate njegovo značenje.

Eimologija nas uči da je sam termin panegirik potekao iz grčkog jezika, tačnije od reči panégyris, koja označava skup celog naroda, odnosno govor primeren celom narodu. Panegirik predstavlja naziv za posebnu vrstu javnog govora u nečiju pohvalu.

Kao posebna vrsta govora, panegirik se javio još u antičkoj Grčkoj. Održavao se na skupštinama, i najpre se bavio pokojnicima, odnosno osobama koje više nisu žive. Njegov osnovni cilj bio je podsticanje građanstva da slede pre svega moralni, ali i druge primere svojih predaka.

U vreme Rimskog Carstva, ovaj pojam počinje da se koristi i kao javni govor o živim osobama kako bi se narod upoznato o dobrim delima koje su oni učinili. Takođe, predstavljao je vrstu “zahvalnice” istaknutim ljudima, obično je bio reč o vladarima ili vojskovođama.

Ovaj pojam ima i svoje figurativno značenje, po kojem se ova reč koristi da označi preterano laskanje, hvaljenje i veličanje određene osobe.

Share.