Potomci

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su to potomci?

Srodnici po prvoj, drugoj ili trećoj liniji nazivaju se potomci.

Svima je poznato da potomak označava osobu koja je po krvnom srodstvu najbliža, najsrodnija. Ipak i čukunsestra je potomak, što govori da se računaju i niz generacija posle prve linije.

Srodnici po pravoj nishodnoj liniji ili potomci su prvo sin i kći. Zatim, ako onaj od kojeg se računa potomstvo ima više od jednog braka, i pri tom ima i dece, onda se u potomstvo ubrajaju i pastor i pastorka. Odnosno sin ili ćerka očuhove žene ili maćehinog muža iz prethodnog braka.

Dalje u potomke spadaju i unuk i unuka, kao i dalje linije praunuk i praunuka, pa čak i čukununuk i čukununuka i njihova deca (takozvane bele pčele).

Prva linija, kao što smo pomenuli, računa se od potomaka koji imaju zajedničke roditelje ili samo jednog zaedničkog roditelja. To su brat, sestra, polubrat i polusestra. Odnosno brat ili sestra samo po ocu ili po majci ako su tu decu podigli iz prethodnog braka.

Za prvu liniju potomaka decu iz zajedničkog braka kaže se često das u to direktni potomci.

U porodičnom pravu ovaj pojam se obrađuje najviše kroz teorije i pravila o nasleđivanju. Uopšteno rečeno gorepomenuti odnosi spadaju u srodničke odnose koji proističu upravo iz srodstva.

Ovo su bila prirodna ili krvna srodstav prema kojima se određuje linija potomaka. Ali pored krvnog postoji i građansko srodstvo koje se stiče po usvajanju deteta. Zatim tazbinsko i prijateljsko srodstvo ili kako se još naziva dvorodno i duhovno srodstvo za koje se vezuje kumstvo.

Share.