Burzitis

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je burzitis?

Zapaljnje male zatvorene vreće ispunjene tečnošću koja je smeštena u unutrašnjosti zglobova, a poznata pod imenom burza naziva se burzitis.

Ukoliko niste vešti sa medicinskom terminologijom, verovatnom nije poznato značenje pojma burzitis. Svi oni koje zanima šta znači ova reč, nalaze se na pravom mestu.

Burzitis se definiše kao zapaljenje burze – male zatvorene vreće koja je ispunjenja tečnošću i smeštena u unutrašnjosti zglobova. Po izgledu, bruze podsećaju na balon ispunjen sa malo tečnosti koji je spljošten.

Glavna uloga burza u ljudskom organizmu jeste smanjenje trenja između tetiva, tetiva i kosti, koštanih izbočina i same kože, te je jasno da sa pojavom burzitisa mogu javiti ozbiljne komplikacije.

U zavisnosti od mehanizma nastanka razlikuju se tri vrste burzitisa: onaj koji nastaje trenjem, onaj koji nastaje hemijskim agensom i septički. Neki od najčešćih burzitisa su studentski lakat, prepatelarni burzitis, bekerova cista i trohanterični burzitis.

Kako bi se dijagnostikovalo ovo oboljenje pored standardnog kliničkog pregleda i anamneze pacijenta potrebni su labaratorijski nalazi, ultrazvuk, magnetna rezonanca i rendgendografija.

Kod lakših oblika burzitisa lečenje je prilično jednostavno. Potrebno je izbegavati fizičke aktivnosti i što više mirovati, a kako bi upala nastala potrebno ju je rashlašivati na svakih par sati. Takođe, preporučuje se nošenje elastičnog poveza. Nešto teži oblici zahtevaće i kombinovanje raličitih metoda terapija poput fizikalne, elektroterapije, lasera, magneta itd.

U nekim slučajevima neophodna je konzumacija lekova, a sledeći korak kod teže obolelih jeste punkcija koja se sastoji od ulaska iglom u otečeno područje kako bi se izvukla tečnost. U slučaju da ni punkcija ne pomogne, oboleli će morati na hiruško odstranjivanje kompletne obolele burze.

Share.