Dleto

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je dleto?

Vrsta stolarskog alata koja služi za deljanje drveta naziva se dleto.

U slučaju da niste preterano informisani u majstorsku terminologiju, verovatno vam nije poznato značenje pojma dleto. Neki od vas možda čak i koriste ovu alatku, ali nazivajući je drugim imenom.

Pojam dleto potiče još iz praistorijskog vremena. Iako se javlja i pre paleolita, u njemu postaje jedan od najkarakterističnijih alata, koji su ljudi prvobitno pravili od kamena.

Oni su oblik dleta formirali na taj način što su uzdužno udarali kamen, kako bi odstranili višak i dobili oblik pogodan za klesanje, urezivanje i graviranje kosti, roga ili drveta. Tako napravljen prvobitni dleto imao je radnu ivicu koja se naziva i zub dleta.

Iako su se vremenom forma i izgled dleta menjali, to nisu neke velike promene koje su značajnije promenile njegove karakteristike. Dleto predstavlja usku alatku koja ima veoma kratko i uzano sečivo.

Posmatrano kroz istoriju, dleto je korišćen za tesanje ili klinovanje obično drveta, ali i tvrđih materijala. Za razliku od prvobitnog koji je bio pravljen od kamena, danas se dleto izrađuje od bronze, bakra i gvožđa.

Zavisno od toga sa kakve površine je izvedeno odvijanje odbitka, dleta se dele na: obična dleta čija je ivica neretuširana, dleta na prelomu sečiva ili odbitka, dleta koja imaju retuširanu ivicu i diedarska dleta.

Danas, dleto predstavlja jedan od alata koji se pre svega koriste u stolariji kako bi se tradicionalno rezbarilo i obradilo neko drvo.

Share.