Rafiniranje

0

Šta je rafiniranje?

Rafiniranje predstavlja postupak tokom kojeg se sirovine pročišćavaju, odnosno postaju finije.

Pojam rafiniranje ranije nije toliko bio u upotrebi kao danas. Uglavnom se upotrebljava u prerađivačkoj industriji, dok se u svakodnevnoj komunikaciji mahom koristi u svom prenesenom značenju.

Etimološki posmatrano sam termin rafiniranje potiče iz francuskog jezika, od reči raffiné , što znači pročišćen, napravljen finijim, profinjen.

Rafiniranje se definiše kao postupak tokom koga se u posebnim fabrikama ili nekim drugim industrijskim postrojenjima pročišćuju sirovine i spremaju za dalju upotrebu (uglavnom proizvodnju).

Uglavnom se rafiniraju sirovine poput šećera i petroleja, koje na taj način postaju čistije, odnosno iz njih se izdvajaju neki sastojci (najčešće oni štetni). Za raliku od njih rafiniranje različitih vrsta metala podrazumeva da će se metal profiniti, odnosno napraviti finijim.

Prema tome, rafiniranjem se iz određenih ruda ili nekih drugih sirovina dobijaju čisti metali koji se dalje koriste za formiranje zlatarskih legura.

Sam pojam rafiniranje ima i svoje metaforično značenje, gde se koristi da označi lukav, dosetljiv i domišljat način. Takođe, ako kažemo da nešto radimo na rafiniran način, to uglavnom znači da datu radnju radimo na suplitan i fin (damski) način.


Share.

Leave A Reply