Revalvacija

0

Revalvacija

Šta je to revalvacija?

Povećanje vrednosti nacionalne valute prema drugim valutama naziva se revalvacija.

Revalvacija je reč latinskog porekla koja se koristi za označavanje povećanja vrednosti novca. Po definiciji revalvacija predstavlja utvrđivanje novog službenog pariteta nacionalne valute u povoljnijem odnosu prema drugim valutama ili drugim vrednostima (zlato, srebro, dijamant), odnosno ovo je aktivnosti preuzeta od strane centralne banke u cilju povećanja vrednosti nacionalne valute.

Revalvacija je nastala od latinskih reči  “re”i “valeo” u značenju povećati i značiti, vrediti. Suprotna je mera od devalvacije koja predstavlja službeno smanjivanje vrednosti valute jedne zemlje u odnosu na druge zemlje. U skladu sa tim mnogi bi pomislili da je revalvacija mnogo povoljnija mera od devalvacije što nije tačno. Naime sprovođenjem revalvacije smanjuje se konkurentnost domaće privrede što dovodi do trgovinskog debalansa, raste uvoz što dovodi do pada izvoza, a ako se revalvacija na vreme ne zaustavi dolazi do sloma (pada) domaće privrede.

Cilj revalvacije jeste da se spreči inflacija koja vlada u određenoj zemlji i da zemlja do određene mere spreči izvoz, a poveća uvoz. Država će se sprovesti revalvaciju ako smanji cenu zlatu, odnosno smanji tečaj strane valute u kojoj se izražava.


Share.

Leave A Reply