Komasacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to komasacija?

Skup mera za eksploataciju poljoprivrednog zemljišta naziva se komasacija.

Prema definiciji, komasacija je skup mera iz oblasti prostornog planiranja, prava, tehnike, ekonomije i poljoprivrede, koje državni organi sprovode na zemljišnoj teritoriji (izvan urbanih sredina), a u cilju pospešivanja uslova života i eksploatacije poljoprivrednog zemljišta.

Postoje nekoliko odrednica koje se odnose na utvrđivanje komasacije. Tako komasaciju čini: ukrupnjavanje poljoprivrednih parcela kao i preraspodela vlasništva nad njima, zatim dobro isplanirana poljoprivredna proizvodnja, pa projektovanje, izgradnja i restauracija poljskih puteva, ali i irigacionih sistema i šumskih pojaseva. Još komasacija obuhvata i sprovođenje mera zaštite počevši od zaštite voda, zemljišta, preko zaštite šuma, flore i faune, do zaštite celokupne životne sredine.

Komasacija kao ukrupnjavanje zemljišta spada u oblast agrarnopravnih mera koje se sprovode u cilju grupisanja tzv. zemljišnih čestica koje pomažu racionalnijoj agrarnoj proizvodnji.

Najbolji primer i većini poznat jeste kada stanovnici ruralnih područja, sela formiraju radnu zadrugu, u tu svrhu mogu dobiti zemljište u jednom kompleksu, dok svoja rasuta imanja ustupaju uglavnom vlasnicima uzete zemlje. Zato se često za komasaciju kaže zgrupisavanje (udruživanje) imanja, odnosno zemljišta.

Svrha pokretanja komasacije je najčešće zbog velike rascepkanosti zemljišta, te se ne može racionalno obrađivati. Tačnije kada se zbog te razjedinjenosti parcela ne može organizovati veća poljoprivredna proizvodnja a koja osigurava, garantuje uglavnom isplativost uloženih sredstava.

Share.