Kohabitacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U svakodnevnom životu često se čuje reč kohabitacija. Znamo li pravo značenje te reči?

Reč kohabitacija je nastala od latinske reči cohabitatio što znači stanovanje zajedno, život udvoje, snošaj, polno opštenje. U prenesenom smislu može označavati saradnju uprkos suproststavljenim stavovima.

Kohabitacija

Kohabitacija je pojam koji se odnosi na dogovor dve osobe koje nisu u srodničkim odnosima da žive zajedno, često kao deo emotivne ili seksualne veze.

U politici, kohabitacija označava stanje do koga dolazi kada predsednik i premijer nisu iz iste političke stranke ili opcije. Kohabitacija se od velike koalicije razlikuje po tome što nije posledica koalicijskog sporazuma, nego rezulat redovnog, odnosno normalnog ustavno-političkog procesa u nekoj državi, odnosno izbora.

Kohabitacija se takođe razlikuje od dvovlašća s obzirom da dve strane na temelju ustava imaju relativno jasno definisana ovlašćenja, koje priznaju jedna drugoj, jer su prisiljenje da žive zajedno. Kohabitacija može doprineti političkoj stabilnosti i kontroli samo ukoliko dve strane sarađuju, ali često može biti uzrok tenzija naročito u društvima u krizi.

Share.