Hedonizam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je hedonizam?

Težnja ka potpunim zadovoljstvom koje je samo po sebi svrha i cilj svih delovanja naziva se hedonizam.

Etimologija nas uči da je pojam hedonizam nastao od grčke reči hēdonē, koja ima značenje užitka. Hedonizam se definiše kao težnja ka potpunom zadovoljstvu koje samo po sebi predstavlja svrhu i pravi cilj delovanja.

hedonizam

Ovaj pojam odnosi se na čisto uživanje i zadovoljenje svih čula čoveka u kojem mu prija sve što ga okružuje. Dakle, hedonizam se ogleda u čovekovoj sposobnosti da uvek u svakom trenutku uživa.

Obično se hedonizam vezuje za preterano uživanje u hrani, piću i seksu, gde se hedonista prepušta svim vrstama užitka. Za njih je karakteristično da uvek teže ka uživanju, pri tome lišavajući sebe osećaja bola.

Brojni filozofi su različito definisali hedonizam, i pokušali da različite varijante hedonizma konceptuju u jednu univerzalnu koja bi važila za sve.

Sa psihološke strane, hedonizam zastupa mišljenje da čovek – pojedinac mora da deluje u cilju ostvarivanja želje za zadovoljstvom, te da mora delovati kako bi ostvario sve želje i time sebi priuštio zadovoljstvo na duži vremenski period.

Interesanto je da kod hedonista naročito važan seks, te da isti toliko vrednuju da kod mnogih on prestavlja suštinu postojanja i glavni pokretački motiv.

Bitno je istaći da hedonizam nije uživanje u luksuzu, već je to uživanje u svakodnevnim stvarima, čak i onim malim koje neki od nas možda zanemaruju.

I do jedni tvrde da je hedonizam isključivo filozofski pojam, drugi ga smatraju načinom života, a ima i onih za koje je hedonizam ništa drugo do sebičnosti pojedinca.

Share.