Nemušti jezik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je nemušti jezik?

Jezik sa kojim se čovek može sporazumevati sa svim živim bićima na svetu naziva se nemušti jezik.

Sećate li se narodne pripovetke “Nemušti jezik” u kojoj čobanin dobija sposobnost koja mu omugućava da komunicira sa životinjama i zahvaljujući tome pronalazi zakopano blago? A da li ste se zapitali šta zapravo znači naslov ove pripovetke?

nemusti-jezik

Termin nemušti jezike možda nije toliko čest u svakodnevnoj komunikaciji, ali verujem da je svima nama dobro poznat. Nemušti jezik označava jezik kojim se čovek može sporazumevati sa svim živim bićima na svetu.

Sama reč nemušti ima značenje nemog čoveka, onog koji ne govori, mutavog, ali zahvaljujući pripovetci “Nemušti jezik” ona u ovom kontekstu označava čovekovo sporazumevanje tj. poznavanje jezika životinja.

Ovu pripovetku napisao je Vuk Stefanović Karažić, a zahvaljujući njoj saznajemo da sporazumevanje sa životinjama ima svojih prednosti, ali i mana.

Naime, zahvaljujući nemuštom jeziku čovek ima moć, pametniji je i sposobniji od svih drugih bića, ali znanje ovog jezika čoveka može uvesti u brojne neprilike u slučaju da isti pokuša da zloupotrebi.

Znati nemušti jezik, odnosno razumeti govor životinja bi bilo idealno jer na taj način ne samo da bi smo razumeli životinje i znali o čemu one razmišljaju i koje su im namere, već bi smo obolelim životinjama mnogo lakše postavili dijagnozu.

Znati nemušti jezik bilo bi prilično korisno, zar ne?

Share.