Nostalgija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to nostalgija?

Tuga ili čežnja za nečim što više ne postoji naziva se nostalgija.

Svakog od nas ponekad uhvati nostalgija za određenim vremenom ili za određenom osobom koja iz nekih razloga više nije u našem životu. A koliko nas zapravo zna koje je značenje ove reči?

Nostalgija

Pojam nostalgija potiče od starogrčkih reči nóstos u značenju prošlost i álgos koja označava bol. Po definiciji nostalgija predstavlja osećaj tuge ili češće koji se javlja kada nam nedostaju vremena kada smo bili srećni sa nekim osobama ili sami na nekom mestu, a znamo da je gotovo nemoguće da se ta vremena vrate.

Samu reč skovao je nemački lekar Hofer tokom 17-og veka kada je davao dijagnozu švajcarskim vojnicima. Naime, oni su bili odvojeni od domovine dugi niz godina čime su osećali ogromnu tugu prema svojoj domovini i najbližima.

Dakle, nostalgija predstavlja bilo koji vid čežnje ili tuge za nekim minulim vremenima ili osobama koje se više neće vratiti u naš život.

Razlog za nostalgiju često su gubitci u životu ili jednostavno starenje, gde određena osoba čezne za danima kada je bila mlada i mogla da uradi veliki broj stvari koje u kasnom životnom dobu ne može.

U pshologiji postoji posebna vrsta nostalgije koja dovodi do pojave depresije, a istu je moguće lečiti. To je takozvana morbidna nostalgija, gde osećaj nostalgije i emocije toliko preplave osobu da joj onemogućavaju realno rezonovanje i razmišljanje.

Share.