Neurasteničan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači neurasteničan?

Neurasteničan je pridev koji se koristi za osobe koje su živčano obolele.

Pojam neruasteničan nije toliko čest u svakodnevnom govoru, te verujem da je mali broj ljudi upoznat sa njegovim značenjem. Prisutan je pre svega u medicini i psihologiji, a predstavlja stanje u kojem se može naći pacijent koji pati od određene vrste psihoze.

Etimološki posmatrano neurasteničan je reč grčkog porekla koja se koristi kako bi se opisale osobe koje imaju funkcionalni poremećaj, kod kojeg dominira opšta slabost, stanje nervne iscpljenosti, brzo umaranje, nervoza, slaba koncentracija, pritisak u glavi, znojenje, zujanje u ušima i tome slično.

Iako se svakome može desiti da postane neurasteničan, ova bolest najčešće zahvata muškarce uzrasta od 20 do 55 godina. Uzrok nastanka je nepoznat, ali se veruje da su stres i genetska predispozicija glavni faktori koji utiču na nastanak i ravzoj ove psihoze.

Sama manifetacija je lako uočljiva, jer neurastenična osoba je vidno iscrpljena i poseduje veliku nervnu slabost. Kod neurastičnih osoba brzo se aktiviraju i različite vrste infekcija, ali i brojni drugi problem poput čira na želudcu, somatskog oboljenja i td.

Share.