Don Žuan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači Don Žuan?

Don Žuan je ime legendarnog španskog zavodnika koji je inspirisao brojne autore. Kod nas se često koristi kao nadimak dat velikim šarmerima i zavodnicima.

Gotovo da nema osobe koja nije čula za pojam Don Žuan. Mnogi su gledali filmove posvećenje ovom liku, a neki su čitali knjige. A da li znate koje je značenje ovog pojma?

don-zuan

Sam termin Don Žuan potiče iz francuskog jezika od reči Don koja označava gospodina, odnosno počasnu titulu koja se daje viđenijim ljudima i reči Žuan koja predstavlja vlastito ime.

Don Žuan je legendarni španski zavodnik, čija je priča inspirisala brojne autore. Iako je Don Žuan danas sinonim za ženskaroša, brojni autori su drugačije opisivali poznatog šarmera.

Smatra se da je Tirso de Molina tvorac Don Žuana jer se isti prvi put spominje u njegovoj drami pod nazivom “Sevijski zavodnik i kameni gost” iz 1830-te godine. Iako su kasnije brojni autori pisali o čuvenom žavodniku spomenućemo samo neke od njih: Molijer, Bajron, Hose de Espronsedina, Volfgan Amadeus Mocart, Albert Kami;

Interesantno je da su različiti autori Don Žuana različito opisivali. I dok je po jedinima on bio prevarant i rugalica, drugi su ga opisivali kao buntovnika i junaka.

Jedno je sigurno – svi oni videli su Don Žuana kao velikog ljubavnika, koji je uživao u tome da zavodi i ugađa ženama. Interesatno je da ovde nije reč samo o erotskoj vrsti zadovoljstva, već Don Žuan je težio da i duhovno zadovolji pripadnice lepšeg pola.

Danas, u svakodnevnoj komunikaciji često se može čuti da se pojedinim osobama daje nadimak – Don Žuan. Obično je reč o ženskarošima, muškarcima koji su vrhunski obmanjivači i za cilj imaju da budu sa što više žena.

Share.