Egzibicije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su egzibicije?

Vlastito isticanje na raznorazne načine naziva se egzibicija.

O raznim egzibicijama sportista gledamo svakodnevno u medijima. Možda najlepše egzibicije izvode skakači u vodu, izvođači umetničkog klizanja ili egzibicije u vazduhu koje izvode piloti aviona.

Egzibicije

Kako je nastala reč egzibicije? I ovde se radi o pozajmici iz latinskog jezika, te izraz egzibicija potiče od latinske reči exhĭbēre u značenju pokazati. Tako da se u doslovnom značenju koristi i dan danas.

Postoji i pravac, tj. u psihologiji se on definiše kao težnja za vlastitim pokazivanjem i isticanjem samog sebe na razne načine ne bi li privukli pažnju i naziva se egzibicionizam.

Termin egzibicionizam u medicinu uvodi francuski internisata Ernest-Charles Lasègue 1877. godine.

Prema drugom određenju, egzibicionizam je svako preterano samoisticanje, napadno skretanje pažnje okoline na sebe i svoj izgled ili ponašanje, odnosno težnja da se po svako cenu bude u centru pažnje. Tako se na razne načine pokazuju individualni stvarni ili zamišljeni talenti kako bi se privukli pogledi ali i komentari drugih.

Ovde često imamo i poremećena i na veoma čudne i za publiku neprijatne načine privlačenja pažnje što se u medicini takođe svrstava u određena duševna oboljenja.

Ipak egzibicije mogu da budu i veoma šaljive poput onih koje izvode poznati teniseri za vreme meča kao što je Memfisovi ili Đokovićevi skečevi. Ovde je reč o sportskim egzibicijama koji se svrstavaju među najatraktivnijim egzibicijama i za publiku veoma zabavnim, te prednjače po gledanosti u odnosu na druge egzibicije.

Share.