Dublerka

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 Šta je to dublerka?

Dublerka je dvojnica. U filmskoj terminologiji dublerka je dvojnica od glumice, angažovana da uradi nešto zahtevnije scene.

Opšte je poznata činjenica da glumci u nešto zahtevnijim scenama, sklanjaju se na stranu i puštaju da posao umesto njih odradi njihov dubler. Svi smo čuli smo za dublere koji menjaju glumce ili pak dublerke koje su tu da zamene poznate glumice, a koliko nas zna šta ova reč zapravo znači?

dublerka

Ako posmatramo etimologiju, videćemo da smo reč dubler preuzeli iz francuskog jezika, od reči doubleur, koja ima značenje dvojnika.

Pojam dublerka se u svakodnevnoj komunikaciji koristi za ženu koja toliko liči na drugu ženu, da ih je veoma teško razlikovati. Iako se ovo uglavnom odnosi na fizički izgled, mogu se odnositi i na ženu koja radi potpuno iste stvari na potpuno isti način kao neka druga žena.

U filmskoj i televizijskoj terminologiji dublerka se definiše kao dvojnica glumice, koja je angažovana da za vreme snimanja zameni glumicu kada ona nije sposobna da se pojavi u nekim scenama, ili pak to ne želi.

Dublerke izgledom i građom veoma podsećaju na glumicu koju zamenjuju, a posebno je bitno da visina i stas budu gotovo isti kao kod glumice, dok lice može biti nešto drugačije, jer se dublerke uglavnom pojavjuju u kadrovima snimanim sa leđa ili daljine.

Angažuju se kada glumice imaju prilično zahtevne i opasne scene za koje nisu dovoljno fizički pripremljene, u slučaju povrede, usled bolesti i tome slično. Dublerke se angažuju i za erotske scene kada glumice ne žele da se skinu pred kamerama, a potrebe snimanja to zahtevaju.

Share.