Devalvacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Devalvacija

Ukoliko imate neku novčanu ušteđevinu, sigurno će vas zanimati detaljno značenje reči devalvacija, u slučaju da ona zadesi valutu vašeg novca.

Reč devalvacija je ekonomski izraz za smanjivanje nominalne vrednosti jedne vrste novca. Smanjivanje one vrednosti koja je predstavljena na novčanici.

Devalvacija je, stručnim rečima objašnjeno, monetarno – politička mera, jedna vrsta novčane reforme. To dalje znači da se utvrđuje nova, iznenadna niža vrednost te novčane valute u odnosu na druge valute. Na primer, može se vrednost spustiti čak i za 10 %.

Tu nije kraj, jer se time profit svakog trgovca koji izvozi svoju robu znatno smanjuje, skoro nestaje. Zato se mnogi izvoznici odlučuju na fiksne devizne tečajeve, kako bi bili sigurni u svoju zaradu, te izbegli potencijalne oscilacije u domaćoj valuti.

Devalvacija ide u prilog dilerima i menjačnicama, kao i velikim firmama, uvoznicima, tako što kupuju i prodaju velike količine valuta. Tada troškovi zemlje čija valuta gubi nominalnu vrednost rastu brže od troškova njenih konkurenata, a njen izvoz više nije na ceni i nije konkurentan.

Devalvacija ima suprotno značenje od revalvacije, koja ima zadatak da poveća vrednost domaće valute, sa ciljem da spreči inflaciju koja je nastala u zemlji.

Share.

Leave A Reply