Sirće

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to sirće?

Sirće je zapravo kiselina koja se u ishrani koristi kao vrsta priloga jelu.

Verujemo da ste čuli za pojam sirće, a da li znate koje je njegovo značenje?

Veliki broj ljudi svakodnevno koristi sirće kao dodatak brojnim salatama, ali i jelima. Sirće je poznato još iz doba Hipokrata koji je koristio posebnu mešavinu sirćeta i meda kako bi napravio napitak koji podiže energiju.

sirce

Termin sirće predstavlja srpsku reč za latinski pojam acetum. Sirće predstavlja kulinarskog priloga jelu koji se pre svega koristi kao začin u salatama. Kako predstavlja kiselinu jasno je da i sam ima kiselkast ukus.

Može imati veoma jak do umeren kiselkast miris. Dobija se fermantacijom alkohola, čiji je glavni proizvod sirćentna kiselina. Sirće koje koristimo u ishrani po pravilu u proseku sadrži od 4% do 8% nerastvorene sirćetne kiseline. Međutim, u prodaji se može naći i sirće koje sadrži i do 18% kiseline.

Narvno bitno je istaći da je ovo samo jedan od načina dobijanja sirćeta. Ovo je takozvano alkoholno sirće. Pored njega postoji i vinsko i jabukovo sirće.

Pored primene koju ima u kulinarstvu, sirće se može koristi i za skidanje kamenca, davanje sjaja određenim metalnim površinama, za subijanje mravi u kuhinji i slično.

Share.