Statista

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Statista

Šta je to statista?

Osoba koja nema stalno angažovanje u pozorištu naziva se statista.

Izraz statista veoma je čest u svakodnevnom govoru na našim prostorima. Sigurni smo da većina zna osnovno značenje ove reči, ali za one koji žele da znaju više o poreklu same reči i ovom zanimanju sledi objašnjenje.

Etnološki posmatrano reč statista je grčkog porekla i ima značenje nemog lika.

Po definiciji statista predstavlja osobu bez stalnog angažovanja u pozorištu, odnosno oni rade povremeno, po potrebi. Statisti imaju veoma male i nezapažene uloge jer se oni obično angažuju po potrebi i u skladu sa tim njihove uloge su prilično jednostavne. Statisti obično izgovaraju par reči tokom predstave i imaju jednostavne dijaloge ili pak imaju uloge u kojima ne izgovaraju ni jednu jedinu reč (okupljenja masa i slično).

Najčešće statista je osoba koja se pojavljuje u pozadini i popunjava prostor iza glavnog glumca: slučajni prolaznici, pešaci, gosti u restoranu i slično.

U novije vreme sve je češće njihovo angažovanje za potrebe snimanja filmova i serija. Njihove dnevnice su znatno manje od onih koje dobijaju glumci. Posoje i posebni kaskader statisti koji se angažuju za obavljanje težih i rizičnijih scena. Često su to scene borbi, doživljavanja nesreća, masovnih demonstracija i slično. Najveće angažovanje ove vrste statista jeste u ratnim filmovima.

Pored angažovanja u svetu filma i pozorištu statisti se angažuju i u modelingu, reklamama, spotovima, emisijama i drugo. Mnogi svetski poznati glumci započeli su svoju karijeru kao statisti, jer upravo ove zanimanje omogućava da putem statiranja se najpre razviju kao glumci, a zatim i uđu u svet filmske industrije.

Share.