Svastika

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svastika

Reč svastika potiče iz sanskritskog jezika, kojim se govori u Indiji i u nekim delovima južne i jugositočne Azije, i predstavlja predmet koji donosi sreću. Sam reč „svastika“ (suasti) se sastoji od reči „su“ – dobro, „asti“- je, jeste, što znači da je simbol sreće i dobrobiti.

Svastika je jedan od najraširenijih i najstarijih simbola. Najstariji prikaz svastike seže u vreme kada je čovek još živeo u pećinama, čiji zidovi i danas svedoče o tome. Ovaj simbol je bio poznat i narodima Indije, Mongolije, Grčke, Sredje Amerike, Keltima, Etrurcima, germanima.Mnoge civilizacije su ga prihvatale kao glavno znamenje. Na Tibetu je znak sreće i talisman, a prisutna je i na nekim mozaicima Stare Grčke. Ovo je simbol nstanka univerzalnih ciklusa i tokova energije i predstavlja kretanje prvenstveno sunca. Svastika simbolizuje vertikalnu osovinu točka sa četiri kraka, čije je kružno kretanje prikazano zavrnućem svakog pojedinnog kraka, kao da su stope u pokretu. Kraci mogu biti uvrnuti na levo ili na desno. Kukasti krst je simbol nastajanja univerzalnih ciklusa, tokova energije.

Svastika je jedan od najčešće eksploatisanih simbola ikada. Pre izbijanja II svetskog rata bila je jedan od glavnih simbola Coca-Cole, radjeni su podni mozaici sa mnoštvom isprepletanih svastika, javlja se na starom novcu kraljevine Danske, na razglednicama SAD-a, na mačevima japanskih samuraja, na vratima crkve Sveti Sava u Tokiju i na mnogim drugim mestima.

Jasno je zašto je Hitler simbol svastike odabrao za amblem Nacionalsocijalistsičke nemačke radničke partije. Posebno je fascinanto kako je jedan tako značajan simbol u kratkom vremenu potpuno promenio svoje značenje, tako što od simbola sreće i prosperiteta postaje simbol nesereće i stradanja miliona ljudi. Zbog korišćenja kukastog krsta od strane Nacističke Nemačke kao simbola, svastika je postala omražen simbol širom sveta, a u nekim zemljama je i zabranjeno njeno korišćenje.

Share.

Leave A Reply