Posilni

1

Šta znači posilni?

Posilni je naziv koji je korišćen u Jugoslaviji za slugu dodeljenog oficiru radi posluživanja.

Izraz posilni jako je redak, što u svakodnevnoj komunikaciji, to i u drugim sferama života. Upravo ovo je razlog zašto jako mali broj ljudi zna koje je pravo značenje ove reči. Ako ste imali priliku da se sretnete sa ovom reči, a ne znate šta ona znači, u narednim redovima možete pronaći odgovor na to pitanje.

posilni

Pojam posilni potiče iz ruskog jezika i predstavlja naziv za slugu koji je dodeljen oficiru radi posluživanja. Ovaj izraz koristio se u staroj srpskoj i bivšoj SFRJ za vojnika čija je osnovna funkcija bila da služi oficira.

U pitanju su bili vojnici koji su dolazili na služenje vojnog roka, a koji su pre svega služili oficirima i predstavljali neki most između njega i ostalih oficira.

Danas, posilni ima i neke privilegije koje nemaju ostali vojnici, pa pored toga što služi  komandire, on može da sastavja rasporede za druge vojnike, daje neke manje dnevne zapovedi i tome slično.


Share.

1 Comment

  1. Posilni, odnosno funkcija posilnog nije postojala u SFRJ, odnosno od 1945 i formiranja JA tj. JNA a ponajmanje postoji “danas” kako ste naveli u poslednjem pasusu.

    Funkcija posilnog je postojala u Srpskoj vojsci, do 1918 i u Vojsci Kraljevine SHS odnosno Jugoslavije do II svetskog rata i nikada im nije bila nikakva funkcija da predstavljaju “neki most” izmedju oficira.

Leave A Reply