Papazjanija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Papazjanija

Šta je to papazjanija?

Izmiksano jelo naziva se papazjanija.

Kod nas ne retko se prirema neka papazjanija. Obično je to neko jelo u koje je ubačeno sve što kuvarica ima pri ruci. Al originalni izvori ipak navode da je u osnovi papazjanije ipak meso i luk. Međutim, papazjanija ne mora uvek značiti samo jelo, koristi se i u metaforičkom značeju.

Etimologija kaže da izraza papazjanija potiče od dve turske reči papaz yahnisi, gde papaz dolazi u turski jezik iz grčkog u značenju popo ili sveštenik, dok jahni (dolazići iz persijskog jezika) označava jelo od mesa i luka. Tako se može doslovno prevesti kao „hrana za sveštenstvo“.

Kao jelo, najčešće se papazjanija sprema tako da bude malo čorbastija sa mesom i raznim povrćem.

U prenesenom smislu pojam papazjanija se koristi i kao sinonim za smesu svega i svačega, a nekad i zamenica za nered ili zbrku.

Tako i u kulinarstvu sve više simbolizuje jelo napravljeno mešanjem svega i svačega. Jezikom naroda rečeno, sve što padne pod ruku stavlja se u papazjaniju, bez pravila i recepta.

Zanimljivo je ipak da je papazjanija nekada predstavljala zaista veličanstveno tursko jelo koje se spremalo u svim delovima sveta u kojima je vladala Turska imperija. Danas se koristi u totalno drugačijem značenju, s obzirom da papazjanija može biti i veoma jednostavno i jeftinije jelo ali i „bogato“, te napravljeno sa kvalitetnim sastojcima.

Share.