Resnik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to resnik?

Pojam resnik ima više značenja, mada kada kažemo resnik uglavnom mislimo na biljku iz porodice glavočinaka.

Kako je resnik – pojam koji ima više značenja, tokom razgovora neophodno je obratiti posebnu pažnju na sam kontekst rečenice da ne bi došlo do zabune. U narednim redovima biće objašnjenja sva značenje ove reči.

resnik

Najpre, resnik predstavlja biljku iz porodice glavočinaka, koja je nama možda poznatija pod imenima konoplja, uštuk, Dušanovo perije ili rashodnik. U narodu je dobro poznato njeno lekovito svojstvo, pa se tako koren resnika upotrebljava za lečenje bešike i žučnih kanala.

Listovi i stablo biljke su takođe prepuni lekovitih sastojaka i čaj od istih idealan je kod krvarenja svake vrste, gripa, kašlja i slično.

Iako ga gotovo nikada nećete upotrebiti u ovom značenju, bitno je napomenuti da asteroid broj 3356 naziva se resnik.

Kako je biljka resnik raspostranjena po bivšoj Jugoslaviji, vremenom oblasti na kojoj se nalaze velike količine iste poznati su i pod imenom Resnik. Odnosno, Resnik je naziv na oblasti smeštene oko Zagreba, Sarajeva, Splita, Beograda, Kragujevca i slično.

Svakako je najpoznatiji Resnik koji predstavlja naseljeno mesto u opštini Rakovica u Beogradu. Iz Srbije posebno se izdvaja i istoimeno naseljeno mesto u oblasti Aerodrom u Kragujevcu, kao i Resnik koji predstavlja pravu turističku atrakciju u Sokobanji.

Share.