Rahat-lokum

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rahat-lokum

Reč rahat-lokum je nastala od truskih reči rahat lokum – zadovoljstvo za grlo.

Rahat lokum je vrsta dezerta pihtijaste mase. To je slatkiš koji se dobija od pirinčanog ili skrobnog brašna i šećera. Za dobijanje različitih vrsta ratluka dodaju se razni sokovi, sirup od ružinog drveta, preliv od čokolade, pavlaka, komadići badema, oraha, lešnika, pistaća, i drugo. Svima njima je zajedničko to što se na kraju uvaljaju u prah šećer i što se suše na vazduhu, na hladnom i suvom mestu bez vlage u vazduhu.

Rahat-lokum je poslastica koja je zastupljen anajviše u Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj. On se najviše i u tim zemljama i konzumira. Svaka od navedenih zemalja u svojoj kuhinji ima i po neki karakterističan rahat-lokum, koji se na neki način, svojim ukusom izdvaja od osalih lokuma. Pa tako, na daleko je čuven Kiparski i Turski rahat-lokum.

Rahat- lokum je divna poslastica, koja je postala deo folklora ovih država. Njihovi narodi, uživaju u ispijanju kafice servirane sa rahat-lokumom na tanjiriću pored, i to zapravo, predstavlja predstavlja ritualni trenutak hedonizma.

Share.

Leave A Reply