Ringlov

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ringlov

Ako ste kao mali jeli divlje šljive, poznatije kao dženarike, onda vam je ukus ringlova sigurno poznat iako ovaj naziv koriste još samo starije generacije.

Ringlov predstavlja drugi naziv za divlju šljivu, koja se deli na žute i na crvene, a raste isključivo na drveću. Veoma su ukusne i izuzetno slatke kada su zrele, dok je nezreli ringlov kiseo i ukoliko se takav konzumira u većim količinama može izazvati dijareju.

Ringlov lako niče na svakom tlu, zato ga i neki nazivaju korovom više nego voćem. U Vojvodini se češće ovo drvo naziva ringlov, dok je u ostatku Srbije poznatije kao dženarika. Bakama je poznato da se od zrelih plodova ringlova pravi odličan džem (ali i rakija), a pogotovu što je i rentabilan jer se u svakom kraju kako gradskom tako i seoskom mogu naći stabla ove neuništive voćke.

Za dženariku znamo svi ako ne iz kuhinje i zdele sa voćem onda sigurno sa poljane preko puta kuće na kojoj smo tražili dženarike ne bi li glumeli neke male vešte kradljivce. Dženarika je upravo projektor seoskog života deci iz grada kojima je to jedini susret sa nekim voćem na grani, mada na žalot današnje “sterilne” generacije ni to ne znaju.

U svakom slučaju ringlov voćka je veoma zdrava, sadrži dosta vitamin A, B i C, kao i minerale, poput fosfora i magnezujuma.

Share.

Leave A Reply