Pergament

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to pergament?

Jedan od najstarijih materijala za pisanje koji se koristi i dan danas naziva se pergament.

Svi mi smo čuli za pojam pergament. Neki znaju dobro šta ovaj pojam znači, jedni znaju da je nekakav materijal za pisanje u pitanju, a ima i onih koji ne znaju značenje ove reči.

pergament

Pergament je nastao negde oko 200 godina pre nove ere kada je jedan od faraona iz dinastije Ptolemeja zabranio da se papirus izvozi iz Egipta. Poznato je da su tada ljudi isključivo pisali na papirusu, te je ova zabrana na neki način sprečavala da se širi skladištenje informacija.

Zbog toga su korisnici papirusa van Egipta morali da pronađu neki alternativni materijal kako bi mogli da zapišu poruke i ostale infromacije. Ugradu Pergamu proizveden je materijal koji je bio pogodan za pisanje, te po gradu dobio ime pargament.

Pergament je čak imao bolja svojstva od papirusa, duže je trajao, bio otporniji na vlagu zbog čega se brzo rasprostranio. Šta više, mnogi čak i danas smatraju pergament najboljim materijalom za pisanje mastilom.

Što se tiče njegove izrade ona je vršena preradom tankih koža obično od mladih životinja poput ovaca ili teladi. Naime nakon što se koža oguli sa životinje, odstranjuje se dlaka pa se tretira vapnom, a zatim i suši. Nakon ovoga sledi brušenje, a zatim i glačanje iste.

Tada pergamenti su se javljali u različitim veličinama i debljinama, a najtraženiji su bili oni najtanji. Danas njihova izrada je nešto jednostavnija, ali im je smanjena primena. Uglavnom se prave za posebne povelje, priznanja i tome slično.

Share.