Potpuri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Potpuri

Reč potpuri vodi poreklo iz francuskog jezika (fr.potpourri) i prevodi se kao muzički komad sastavljen iz više poznatih komada, niz više ili manje razrađenih tema ovlaš među sobom povezanih.

Potpuri je i smeša, mešavina, kuvani paprikaš od različitog mesa.

Ipak, reč potpuri se najčešće koristi za mešavinu suvih latica cveća, mirisnog ulja i začina koja se stavljaju u dekorativne posude kako bi namirisali sobu, ili u platnene vrećice kako bi namirisali odeću. Koristi se kao interesanan ukras i osveživač u privatnim i poslovnim prostorima. Često sam miris nema veze sa biljnim materijalom koji se koristi, jer se stavljaju sintetički parfemi. Smesi se ponekad dodaju ukrasi koji nisu biljnog porekla, kao što su figurice, školjkice i slično, kako bi se postigao bolji estetski efekat. Raznovrsnost biljaka koje se koriste za potpuri je veoma velika. Pored biljaka, tu je i različito voće, pa čak i povrće.

Potpuri je vrlo tražen, nalazi se u većini domova, pa je to i razlog što se sve više ljudi odlučuje da im pravljenje tih lepih cvetnih mešavina bude i izvor dodatnih prihoda.

Share.

Leave A Reply