Garsonjera

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to garsonjera?

Najmanja smeštajna jedinica koja se sastoji iz jedne prostorije naziva se garsonjera.

Svi smo čuli za garsonjeru i znamo da ona predstavlja veoma mali stan. Međutim, u novije vreme sve je više zabuna oko toga šta je garsonjera i u čemu je razlika između jednosobnog stana i iste, zbog čega je jako važno objasniti razlike između ova dva pojma.

garsonjera

Pojam garsonjera potiče iz francuskog jezika, preciznije od reči garson što znači momak. Ipak značenje reči garsonjera nešto je drugačije. Najpre garsonjera se odnosila na momački stan, odnosno izuzetno malu smeštajnu jedinicu predviđenu isključivo za muškarce jer nije posedovala kuhinju.

Danas međutim garsonjera predstava najmanju smeštajnu jedinicu površine od 20 do 40 m2. Sastoji se od jedne prostorije koja ima više funkcija, odnosno u njoj je smeštena mala kunjiha, ležaj za spavanje i ostali osnovni elementi za život. Takođe u okviru garsonjere nalazi se i veoma malo kupatilo.

Kako je izuzetno mala garsonjera je praktična za studente i ostale osobe koje malo vremena provode u istoj, ili pak vreme koje provode uglavnom se svodi na učenje.

Bitno je napraviti razliku između garsonjere i jednostobnog stana jer sve više ljudi svoju garsonjeru izdaje kao jednosoban stan ne bi li zaradili više para. Naime, jednosoban stan se sastoji iz više prostorija, odnosno pored dnevne sobe sa trpezarijom on ima i još jednu prostoriju – spavaću sobu.

Share.