Gazija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to gazija?

Gazija je termin koji je označavao počasnu titulu u Osmanskom carstvu, a danas se koristi u značenju junak, heroj, ratni junak.

Sa pojom gazija sigurno se nećete susresti u svakodnevnoj komunikaciji, jer isti gotovo da više nije u upotrebi. Može se čuti još u nekoj ruralnoj sredini, ili pak na isti možete naleteti čitajući stare knjige.

gazija

Termin gazija predstavlja turcizam koji je upotrebljavan u Osmanskom carstvu kao počasnu titulu, koja je dodeljivana vojskovođama koji su se istakli u određenim borbama na bojnom polju. Reč je o borbama vođenim protiv nemuslimanskih neprijatelja. U tom smislu značenje reči gazija bilo bi pobednik.

Ako posmatramo etimologiju reči, ona potiče od arapske reči  غزو , što znači pretendovati, težiti nečemu, stremiti, nameravati;

Interestatno je da su u Osmanskom carstvu različiti sultani drugačije tumačili ovaj pojam, te je tako prvih devet sultana koji su vladali Osmanskim carstvom upotrebljavali ovu reč kao deo svoje titule. Pa tako osnivač Osmanskog Carstva nosio je ovu titulu i poznat je kao “Osman Gazi”.

Tokom devetog veka, izraz gazije korišćen je za plaćenike koji su opstajali zahvaljujuči pljačkanju i hajdučiji.

Danas, gazija se uglavnom upotrebljava u značenju: junak, borac za pravdu, ratni junak, heroj; U narodu često za razmetljivca, hvalisavca, tj. onoga koji voli da se razmeće može upotrebiti izraz gazija.

Share.