Martinela

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to martinela?

Izraz martinela je izuzetno redak, te su šanse da ste čuli za njega veoma male. Ovaj pojam dobro je poznato poznavaocima bilijara koji su upoznati sa njegovim značenjem, a ako i vas zanima šta martinela znači došli ste na pravom mestu.

martinela

Najpre bitno je istaći da je martinela nepravilan oblik reči mantinela koji je postao svakodnevnica na našim prostorima. Pojam mantinela potiće od francuske reči mantinelle i ima značenje grebena tj. malog brega.

Mantinele jesu gumene ivice koje su itetkao važne za bilijar kao igru, jer loptice se o njih odbijaju i dalje pronalaze svoj put do rupe.

U bilijaru, mantinela predstavlja ivicu bilijarskog stola. Ipak iz nekog razloga, na našim prostorima umesto reči mantinela počeo je da se koristi nepravilan oblik te reči – martinela koji se raširio među svim poznavaocima bilijara.

Ovaj nepravilan oblik reči toliko je čest, da mnoge poznavaoce bilijara ako pitate šta znači mantinela reči će Vam da grešite i da sigurno mislite na martinelu (iako ste Vi pravilno rekli reč).

Share.