Epiteti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su to epiteti?

Epiteti su reči koje stoje uz imenicu i bliže određuju neku njenu osobinu.

Epiteti su reči koje svako od nas svakodnevno koristi. U slučaju da niste pazili na časovima srpskog jezika sledi detaljnije objašnjenje značenja ovog pojma.

epiteti

Pojam epitet po etimologiji u naš jezik dospeo je iz grčkog jezika i to od reči ἐπίθετον – epiteton što znači ono što je dodato ili pripisano nečemu. Po definiciji epiteti predstavljaju sve reči koji stoje uz glavnu reč i bliže je određuju tako što označavaju neku njenu osobinu.

Funkciju epiteta najčešće vrše pridevi i prilozi, ali u ovoj ulozi mogu se naći i glagoli i imenice iako je to prava retkost. Epiteti ustvari služe kako bi iskalazi neku suštinsku, bitnu osobinu.

Posmatrajući sa gramatičke strane epiteti su najčešće atributi (siromašan čovek, prelepa devojka, pametni telefon i slično).

Epiteti su reči koje se najpre koriste u književnosti radi što lepšeg opisa nekog lika, pojave ili pejzaža, ali su isto tako i deo svakodnevnog govora. Svi mi koristimo epitete kako bi smo što bolje dočarali neki događaj, opisali određenu osobu i to sa ciljem da naš slušalac stekne pravi utisak o tome, kao da je i sam video ono o čemu mu pričamo.

Bitno je istaći da epiteti mogu biti pravi (drvena igračka – igračka koja je zaista napravljena od drveta) i metaforični (drvene noge – noge koje su teške kao drvo). Svi ovi epiteti razvrstani su u četiri grupe: stalni, banalni, šablonski i nepodesni.

Share.