Etiologija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Etiologija 1

Šta je to etiologija?

Nauka o uzrocima i posledicima stvari naziva se etiologija.

Reč etiologija je grčkog porekla i potiče od grčkih reči αἰτία  koji znači uzrok i λόγος koja označava nauku. Po definiciji etiologija označava ispitivanje o uzrocima i posedicama određenih pojava. Ima široku primenu i upotrebljava se u filozofiji, psihologiji, biologiji, fizici, književnosti i mnogim drugim naukama i to kako bi se istražio uzrok pojedinih pojava. Ovde se misli na istraživanje zašto je uopšte došlo do određenih pojava, te koji je razlog da se one dogode upravo tada i na taj način na koji su nama predstavljenje.

U medicini etiologija u užem smislu predstavlja granu medicine koja proučava uzroke nastanka pojedinih bolesti, kako bi se što lakše i brže utvrdio njen pravi izvor što automatski olakšava njeno lečenje. Etiologija koristi razne labaratorijske dijagnostičke metode, ali i kliničke kako bi što pre došla do adekvatnog rešenja. Sa saznanjem koja je etiologija bolesti sprovode se etiološka ili kauzalna terapija koje su tu da bi otklonile urzok bolesti.

Bitno je istaći da se etiologija spominje još u prvom veku pre nove ere. Tada je temelje za ovu nauku dao Marko Tendecije Varon, a kasnije su je razvijali i primenjivali brojni naučnici.

Share.